Vouwschuifdeuren Schuco AS FD 90.HI en AS FD75
Grondlegger origami
Akira Yoshizawa wordt gezien als de grondlegger van het moderne origami. Hij ontwikkelde meer dan 50.000 ontwerpen. Enkele honderden daarvan zijn terug te vinden in zijn origami-boeken. De Japanner werd geboren op 14 maart 1911 in Kaminokawa en leerde zichzelf op jonge leeftijd al origami.
Toen hij als technisch tekenaar leerlingen moest onderwijzen, gebruikte hij geregeld origami om zijn leerlingen geometrische problemen uit te leggen. In 1955 was er in het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn eerste tentoonstelling in het buitenland.
Begin jaren tachtig werd de origami-kunstenaar onderscheiden met de Orde van de Rijzende Zon van de Japanse keizer Hirohito.
Image source: https://www.flickr.com/photos/origami_vilkas/8101032471/
Origami als inspiratie voor vorm en functie
Wie denkt aan elegante manieren om voorwerpen vorm te geven, komt al snel uit bij origami.
Veel ontwerpers en modeontwerpers laten zich inspireren door gevouwen vormen of vouwen zelf om tot een ontwerp te komen.
Het Nestlé Chocolate Museum van architect Rojkind Arquitectos. De nauwkeurig geplaatste hoeken en vlakken creëren een dynamisch spel van licht en schaduw. Het gebouw met zijn 300 meter lange gevel, is het eerste chocolade museum in Mexico.
Het Bilbao Health Department gebouw met een gevouwen gevel biedt meerdere visuele perspectieven op de straten eronder.
Vouwschuifdeuren en origami.
Vouwschuifdeuren ofwel harmonicadeuren. Bij deze schuifdeuren kunnen de deurelementen aan de zijkant volledig worden ingeklapt tot smalle, compacte pakketten - meer opening is niet mogelijk! Dus je kunt meteen genieten van een ruime doorgang!
Je beslist of de bladpakketten naar binnen of naar buiten gevouwen moeten worden, in één richting of als een soort gordijn naar rechts en naar links. Het maakt niet uit welke openingsmethode je kiest: De vleugels rollen geruisloos op wagens die aan de boven- en onderkant door rails worden geleid. Bovendien heb je de mogelijkheid om snel naar buiten te gaan via een draaideur, zonder dat je de vouwschuifdeur in zijn geheel hoeft te openen.
Vouw design, kort uitgelegd.
Twee aantrekkelijke systemen, SCHUCO AS FD 90.HI EN AS FD75.
Beiden gebaseerd op een thermisch geïsoleerde constructie die een ruime keuze aan typen combineert met een hoge dichtheid. Zo kan aan de meest uiteenlopende eisen worden voldaan. Een optionele vlakke onderdorpel maakt een barrièrevrije toegang mogelijk. Extra comfort wordt geleverd door een draaikip-ventilatievleugel in de vouwvleugel aan de kozijnkant.
(bronnen : www.schueco.com, www.rojkindarquitectos.com/work/nestle-chocolate-museum, www.coll-barreu-arquitectos.com )
Comentários